Agilityn treenaamiseen ei aina tarvita isoa hallia ja priimoja esteitä. Kotona pystyy hyvinkin treenaamaan monia asioita, jotka vain sitten siirretään agility kentälle oikeille agility esteille. Alla muutamia video esimerkkejä siitä, miten esimerkiksi iltaruoan voi treenauttaa koiran kanssa.

Ensimmäisessä videossa Tikru treenaa kiertoa tuolilla. Käsky on sama kuin agilityssä esteen takaa tuleva hyppy, käsky on siis kierrä. Este mitä koira kiertää voi olla tuoli, kattila tai mikä tahansa kotoa löytyvä sopiva esine. Tuolin ja pienen koiran kanssa on vaarana ahneuden aikaansaama oikaisuliike tuolin alta, kuten Tikru juuri videolla tekee. 😉 Tästä ei vain palkkaa saa, ja yritetään uudelleen.

Toisella videolla Tikru treenaa samaista kiertoa, mutta pienemmällä esineellä. Videolta näkyy hyvin kun Tikru katoaa välillä kuvan ulkopuolella oleville portaille. Tämä johtuu siitä, että treenasin hetki sitten siinä puomin alastuloa (tästä vielä lisää myöhemmin). Puomin alastulon käsky on Kii ja käskytän Tikrulle Kierrä. Se mitä tapahtuu, niin koira olettaa kuultuaan ensimmäisen tavun, ja valitsee sen toiminnon mitä se pitää mieleisenä. Molemmat kiertäminen, sekä Kii ovat Tikrulle mieluista puuhaa, joten se valitsee sen mikä on lähempänä. Hyvää sanaeroittelua tuli siis harjoiteltua samalla 😉

Tikrulla on aikojen alussa ollut puomilla pysäytyskontakti, joka valui juoksukontaktiksi 🙂 Tiedän, tiedän, kriteereistä tulisi pitää kiinni. Nyt kuitenkin juoksukontaktien kanssa on tullut se ongelma, että jos Tikru ei lähde tarpeeksi itsevarmasti puomilla, sen laukka-askel ei osu kohdalleen, mikä tarkoittaa alastulokontaktin yli hyppäämistä. Tiukat käännökset puomin jälkeen ovat olleet myös Tikrun kanssa haastavia, se on tykännyt hypellä puomilta alas vähän miten sattuu. Päätin siis palata takaisin pysäytyskontaktiin. Tikru hyvin muisti kyllä tuon pysäytyksen, mutta usean vuoden ajan kun on tehty juoksukontaktia, niin tarvitsee se vielä paljon positiivista toistoa. Mikäpä siis parasta, kotona harjoitella portailla, iltaruoka samalla ansaiten, pysäytyskontakti tuoreeseen muistiin. Alla siis videota siitä miten pysäytyskontaktia voi kotona treenata. Tämä toiminto voidaan sitten siirtää oikealle puomilla. Ja voila, meillä on hieno pysäytyskontakti.

Lisäksi kotona voidaan vielä harjoitella mm. eteenlähetystä. Käytän samaa targettia/alustaa mitä käytän agilitykentillä aina. Jätän namun targetille, otan koiran agilityn lähtöasentoon, mikä minulla on jalkojen väliin tulo. Annan käskyn radalle, mikä tarkoittaa agilityradan lähdössä odottamista ja siirryn sivuun. Sen jälkeen odotan että Tikru ottaa katseen targettiin ja annan vasta sitte eteenkäskyn. Jos Tikru katselee minua, odotan vain niin kauan, itse tuijottaen eteenpäin targettiin, että Tikru siirtää katseen eteen. Sitten vasta käsky. Alla vielä lyhyt video tästä.

Kotona voi myös harjoitella kasikon tekemistä jalkojen ympäri ja koiran itsensä ympäri tekemää kieppiä. Nämä auttavat koiraa taivuttamaan rankaa, ja hallitsemaan keskivartaloa, Tämä auttaa erityisesti keppien ja takaakiertojen kanssa, sekä tiiviiden käännösten aikaansaamisessa.

Kätevästi tuli tehtyä samalla treeni ja koira saa iltaruoan sekä hieman virikettä 😉 Kuten voitte videolla olevasta ilakoinnista, haukunnasta ja heiluvasta hännästä päätellä, meillä molemmilla oli mukavaa!

Kotiagilityä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.