Ruuti on meidän ihana maanantaikappale kaikkine pikku omituisuuksineen. Ruutin purenta ja leuka on ihan omaa luokkaansa. Pentuna ja nuorena se kävi useassa operaatiossa, että alakulmurit saatiin säästettyä. Tämän seurauksena toinen alakulmuri tulee ylähuulen päälle. Huuli kuivuu helposti, joten sitä joudutaan rasvailemaan päivittäin, joskus jopa muutaman kerran päivässä.

Luonteeltaan Ruuti on ollut myös ihana omituisuus. Se on kaikkensa antava kiihkeä satalasissa mies, jolla pää alkaa ihan tärisemään kun se keskittyy <3. Se on ihana pikku örisijä, silloin kun se ei vaan jaksa <3

image

Ruutilla on myös ajoittain oikean takajalan polvi naksunut. Samanlaista naksuntaa kuin meiltä ihmisiltä aina välillä nivelistä kuuluu. Naksunta on lähinnä ilmennyt Ruutin noustessa makuulta seisomaan, ei muulloin. Ruutin polvet ovat priimaa A luokkaa, lonkat B, mutta hyvät sellaiset. Kun polvia tutkittiin vuosi sitten, ortopedi  silloin sanoi naksumisen olevan ihan normaalia, eikä siitä tarvitse huolestua. Kuitenkin aina välillä pauke voimistuu ja välillä pauketta ei päiviin kuuluu. Oman mielenrauhani vuoksi ja koiran terveyden ylläpitämiseksi päätin vielä Ruutin käyttää kunnon tutkimuksissa napsumisen suhteen. Kyseessä on kuitenkin urheilukoira, jonka terveyttä en halua riskeerata.

Ortopedin vastaanotolla Ruutin liikkeet ensin katsottiin. Niissä ei juuri mitään moitteita (paitsi sen persoonalliset perseenheitot vaihtaessa ravia peitsiin ja toisinpäin). Sen jälkeen koira pöydällä ja syynin alle. Ortopedi vääntelee ja kääntelee yksi nivel kerrallaan tassusta lonkkaan asti ja ei pauketta. Koiran jalka kuulemma ihan priimaa. Varmuuden vuoksi päätettiin vielä tutkia toinenkin takajalka samalla tavalla. Vasemmasta takajalasta löytyi sivulöydös, keskimmäinen varpaan nivel oli hieman yliliikkuva, mutta tästä ei ole mitään haittaa mihinkään suuntaan. Vielä varmuuden vuoksi ortopedi väänteli ja käänteli oikeaa takajalkaa, mutta ei naksuntaa. Mun ihana pikkumies seisoi kiltisti pöydällä melkein puolituntia kolmijalkaisena. Oli kuulemma paras potilas mikä vastaanotolla koskaan on ollut <3

Otin Ruutin pöydältä alas, ja laitoin Ruutin lepo käskylle maahan odottelemaan siksi aikaa kun ortopedi lähti hakemaan kuvaa varpaista. Ja naks kuuluu kun Ruuti nousee maasta seisomaan. Ortopedin tullessa takaisin, kerron että nyt napsuu. Ei muuta kuin Ruuti taas maahan ja ortopedi lattialle viereen makaamaan kuuntelemaan ja seuraamaan liikettä Ruutin noustessa ylös. Ja naks. Ortopedi toteaa samantien, että polvesta kuuluu. Siinä Ruuti sitten hetken jumppaili maasta seisomaan ortopedin seuratessa liikettä. Tämän jälkeen toteaa, että ääni todella kuuluu polvesta ja se tulee sillä viimeisellä hetkellä kun saa seisomisasennon valmiiksi.

No mikä sen äänen sitten aiheuttaa? Ortopedi toteaa että polvet ovat todellakin ihan priimaa, lumpio ei voi ääntä aiheuttaa. Nivelsiteet ovat kunnossa, siellä ei minkäänlaista viitettä vauriolle ole. Polvi ei arista tai ole turvonnut, koira ei onnu. Ylipäätänsä jalan pauke ei Ruutin elämään milläänlailla vaikuta. Ortopedi toteaa että ainut vaihtoehto äänen lähteeksi on nivelkierukka. Mitään viitteitä vauriosta ei ole, tämä on vain Ruutin ominaisuus.

Saan luvan harrastaa koiran kanssa täysillä. Ruutissa ei ole mitään vikaa. Tuntui kuin kivi olisi pudonnut hartioilta.

Hieman nauratti ortopediltä kotiin ajaessa. Ruuti on kokonaisuudessa yksi ominaisuus kaikkine hammas omituisuuksineen, kiihkeineen reaktioineen, pään tärinöineen ja polven paukkumisineen. Vaikka Ruuti on ominaisuuksia täynnä, se elää täysillä! On mahtava agilitykaveri, tunnollinen paimentaja ja intensiivinen treenikaveri!

image

Ruutin ominaisuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.